Back to Top

Fakta om glødepæren

Fakta om glødepærens udfasning

Billede_fra_magasinet_Penge
Energirigtige pærer er dyre og der er meget langt mellem god kvalitet. Så er der overhovedet noget at spare, nu når glødepæren snart bliver forbudt?

Slut med glødepæren
Den har skaffet lys i vores hjem og gader i over hundrede år. Men nu slukkes Thomas Edisons verdensberømte opfindelse – glødepæren – i hele Danmark.
Glødepæren er meget energikrævende og EU har derfor besluttet, at den skal fjernes fra de europæiske lamper. Den 1. september må der ikke længere leveres glødepærer til salg i EU. Når lagrene er tomme, er det slut.

Alternativer ikke klar
Det har taget tre år at udfase glødepæren. Alligevel er alternativerne til glødepæren slet ikke klar, lyder det fra flere eksperter.
Det er gået for stærkt. Der findes i dag ikke nogen produkter, hvor det er nemt for forbrugeren at vælge en erstatning for en 60 watt glødepære, siger direktør Kenneth Munck fra videnscentret Dansk Center for Lys.
Forbrugermagasinet Tænk har testet mange af de nye lyskilder. Og her lyder konklusionen:
Enten får forbrugerne en meget dyr sparepære eller en dårlig sparepære. Sådan ser det ud i dag. Man har altså ikke noget, der er en direkte afløser til glødepæren. Der er ikke kommet en erstatning så hurtigt, som man havde regnet med, siger testchef Niels Ebbe Jacobsen.

Penge og energi at spare
Den statslige organisation Go Energi regner med, at der mindst er ti millioner glødepærer i brug i Danmark. De skal altså i den kommende tid udskiftes med enten halogenpærer, sparepærer eller diodelyset LED.
Hvis alle glødepærer bliver erstattet af de bedste spare- og LED pærer, vil vi alene i Danmark spare 225 gigawatt timer. Det svarer til omkring 475 millioner kroner på den samlede elregning om året. Eller i gennemsnit 250 kroner for hver husstand. Har man et større hus med mange lamper eller spots, er der mange flere penge at spare.
Halogenpærer er også meget energikrævende – og de mest energiforbrugende vil i de kommende år blive udfaset ligesom glødepæren.

Det mest holdbare alternativ er LED-pæren. Producenterne lover faktisk i nogle tilfælde, at en sådan pære kan holde i over tyve år.

Problemer med kvaliteten
Men LED-teknologien er så ny, at man endnu ikke har opstillet minimumskrav til, hvad den skal kunne. Og der er dukket mange produkter op, som fagfolk ikke mener er gode nok.
Hvis jeg skal vurdere, hvor meget der er på markedet, som er noget bras, så er det nok i omegnen af 90 procent af det, der bliver sat til salg. Det er det, som vi professionelle ikke vil være bekendt at skrue op, siger installationschef Søren Østergaard fra Høyrup & Clemmensen.
Det er de billigste LED-produkter, der rammer supermarkeder og byggemarkeder, hvor almindelige forbrugere køber deres lyskilder. Og da LED stadig er en kostbar teknologi, så er det begrænset, hvor gode de er, siger Kenneth Munck.

Prisen for at spare
De nye pærer er betydeligt dyrere end de gamle glødepærer, der typisk koster omkring 11 kroner. Sparepærer og LED-pærer koster fra 40 kroner til 500 kroner. Men selvom en pære er dyr, behøver den ikke at være god.
Vores test viser ret tydeligt, at der er gode LED pærer, men også rigtig dårlige LED pærer. Og både de gode og de dårlige LED er meget dyre, siger Niels Ebbe Jacobsen.
Da Go Energi senest gik på indkøb, fandt de 137 forskellige LED-pærer i danske butikker. Kun 14 levede op til den statslige organisations kvalitetskrav.

Det er pære-svært
I det hele taget er det at sørge for lys i lampen fremover noget, der skal tænkes grundigt over inden man køber pærer. Fra Go Energis side lyder rådet:
Vi skal vænne os til, at pærer ikke bare er noget vi lægger i kurven ved siden af 1 liter mælk, som vi har været vant til. De kræver at man sætter sig en lille smule mere ind i tingene, siger projektleder Simon Chræmmer.
Fremover skal man brugen lumen i stedet for watt, når man skal have det lys, man ønsker. Og så skal man være opmærksom på, hvilke pærer man køber til hvilke lamper.
Generelt anbefaler Simon Chræmmer, at man afprøver pærens lys i butikken, inden man køber den.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress