Derfor har vores lærlinge deres egen forening!
Vi er lige så taknemmelige over at få en dedikeret lærling med på holdet, som han/hun forhåbentlig er for at få en lærekontrakt hos os. Det udtrykker vi på flere måder. Én af dem er, at vi for efterhånden flere år siden etablerede vores egen lærlingeforening.
Når man er i lære hos os som enten elektriker eller VVS’er, er man langt fra alene. Vi tager ansvar for p.t. tredive lærlinge M/K og uddanner på årsbasis ca. seks. Tallet er afhængigt af, om uddannelsen kombineres med en studentereksamen (EUX) eller ej.
De fleste af vores lærlinge er unge, der lige har afsluttet grundskolen og/eller gymnasiet, mens voksenlærlingene er i mindretal uden at være mindre attraktive af den grund. Tværtimod.
Uanset deres baggrund og alder har de læretiden tilfælles. Den lyder på knap 5 år og består af teori på en fagskole kombineret med praktisk oplæring hos os.
Som læreplads er vi forpligtet til og ser det også som yderst vigtigt at kunne give vores lærlinge bredest mulig indsigt og støtte i alle håndværkets discipliner. Dette har vi heldigvis god mulighed for. Dels har vi opgaverne til det, dels har vi en størrelse, der gør det muligt at tilrettelægge, at vores lærlinge indgår i forskellige teams på forskellige opgaver.
Alligevel ved vi, at det kan være følsomt at være den uerfarne og måske også den yngste, hvorfor vores lærlingeforening har sin berettigelse.
Gennem lærlingeforeningen forsøger vi at fremme trivsel og tryghed, hvilket efter vores overbevisning også er centrale forudsætninger for den enkeltes afkast af læretiden.
Medlemskabet er obligatorisk og trækkes over lønnen. Det er det samme beløb, som alle øvrige i virksomheden indbetaler til vores personaleforening, og som lærlingene samtidig er inkluderet i.
Vores lærlinge har egen Facebook-gruppe og drifter selv foreningsaktiviteterne. Det kan fx være fællesspisning eller en gokart-turnering, ligesom de også holder deres egen julefrokost. (Selvfølgelig foruden at være selvskrevne til vores store fællesjulefrokost).
Selvom dette på overskriftniveau handler om socialt samvær, giver det anledning til frit at kunne drøfte evt. faglige og personlige udfordringer og støtte hinanden. Fællesskabet giver desuden mod til sammen at rejse forslag eller give kritik til vores ledelse.
Ifølge elektrikerlærling på sidste år, Louise Valeur, er det både en svaghed og en styrke, at vores lærlinge selv står med ansvaret. Hun bakker så vidt muligt altid op om foreningens initiativer. I løbet af hendes læretid, hvor covid19-pandemien kom på tværs af meget, har foreningen skiftevis været drevet af ildsjæle og det modsatte.
Det er en risiko, som vi er bevidste om og har valgt at leve med. Ellers udvander vi meningen med foreningen som en tryg ramme – kun for lærlinge.